Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Γιώργος Τσιμπίδης 1927 - 2003

Yiorgos Tsibidis - The emperor of bouzouki
"Υπάρχουν πράγματα, που δεν θες ούτε να τα πεις.. ούτε να τα καταπιείς... Τότε καλύτερα να τα παίξεις!."
Γιώργος Τσιμπίδης - Δεξιοτέχνης μπουζουκιού

(18 Οκτώβρίου 1927 Καραβόσταμο Ικαρίας ~ 11 Απριλίου 2003 Γαλάτσι Αθήνας)
Μεγάλης εμβέλειας παίκτης!. Ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς οργανοπαίκτες! ....


Για τον μέγιστο Τσιμπίδη, οι ρεμπέτες, οι μουσικοί, οι σολίστες του μπουζουκιού.. θεωρούν τον Γιώργο Τσιμπίδη σαν τον «αυτοκράτορα» στο παίξιμο του μπουζουκιού!. Οι φίλοι του και οι συνεργάτες του μιλάνε για έναν άνθρωπο που δεν είχε ίχνος έπαρσης και ναρκισσισμού. Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Τσιμπίδης «κένταγε» στο μπουζούκι!! ... 

Τσιμπίδης ~ Ικαριώτης Μουσικός!
Γεννήθηκε στις 18 Οκτώβρίου 1927 στο Καραβόστομο, ενα παραθαλάσσιο χωριό της Ικαρίας. Σε ηλικία 6 ετών πήρε το βραβείο του καλύτερου λυράρη στο νησί. Στην Αθήνα (1936) όταν ήρθε έμαθε και βιολί. Στην αρχή έμενε με την οικογένεια του στο Περιστέρι - γείτονας και φίλοι με τον Μπιθικώτση. Σε μικρή ηλικια σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (2 χρόνια βιολί) με υποτροφία!. Εκείνη την περίοδο είναι που πρώτο ακούει μπουζουκι, που παίζει ο Μάρκος από τα γραμμόφωνα και μαγεύτηκε!. Ο αδελφός του, του χάρισε ένα μπουζούκι όταν έγινε 9 ετών, τον γοήτευσε τόσο και αφιερώθηκε σ’ αυτό, εγκαταλείποντας σιγά σιγά τις σπουδές βιολιού αλλά και το δημοτικό σχολείο.. -ως αντάλλαγμα το μπουζουκι δεν το πρόδωσε!.
1937-'38 περίπου. Γιώργος Τσιμπίδης - Σπουδαστής βιολιού, στο Ωδείο Αθηνών.
(Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
1937 περίπου. Στα πρώτα του βήματα, αυτοδίδαχτος. Τσιμπίδης με κοντά παντελόνια και με το παλιό του (πρώτο του) μπουζουκι -με σπαστό καπάκι! (δώρο του μεγάλου αδελφού του). 

Υπήρξε κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, μάγκας με ι­διαί­τε­ρος ύφος και προ­σω­πι­κότη­τα, έτσι δεν άργησε να γίνει ένα με το σινάφι!... Πήρε μέρος σε χιλιάδες ηχογραφήσεις λαϊκών δίσκων μεταξύ 1945-1975.
*Από πιτσιρίκος ανεβαίνει στο πάλκο και κερδίζει το πρώτο μεροκάματο -χάρις τον Σπύρο Ευσταθίου που τον ακούει και ενημερώνει σχετικά τους παλιούς στου "Μάριου".
*Γύρω στο 1950-'52 υπηρέτησε στρατιώτης στα Χανιά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χανιώτη ρεμπέτη Γ. Κουτζογλου! παίζανε μαζί σε μαγαζί στο λιμάνι και με τον Αντωνη Κατιναρη!.
*Ένα διάστημα έπαιξε και με τον μπουζουξή Τάσο Σοφόπουλο στο μαγαζί "Κηφισιά".
Ο Γ. Λαυκας με Νινέτ Λαβάρ τραγούδι, ο μεγιστος Γ. Τσιμπίδης δεξια και ο Κυριαζής με κιθάρα αριστερά!, ακόμα Αντώνης Ρεπάνης κιθάρα (όρθιος), Σπύρος Μπαλαγούρας ακορντεόν κ.α. Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" του 1954.

Έπαιξε πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα (σε πάλκο και στούντιο): Καζαντζίδη, Γαβαλά, Πάνου, Γκρέυ, Λύδια, Χρυσάφη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Τατασόπουλο, Τζουανακο, Λαυκα, Καλδάρα κ.ά.
 Στο "Ροσινιόλ", ο Τσιµπίδης και ο Λαύκας επαιζαν µε Καζαντζίδη, Γκρέυ, κλαρινο ο Δημητρης (Τάκης) Τζάρας, πολυμουσικός! (έπαιζε και µπαγλαμά, κιθάρα), Μέρτικα κ.ά.

1954 ~ His Master's Voice, 78 στροφές. *Μπουζούκια το δίδυμο Γιάννης Τατασόπουλος και Γιώργος Τσιμπίδης!! ~ "Άρρωστος Βαρειά" (Μονάχα η Μάνα) ~Στίχοι / Μουσική: Γιάννης Παπαδόπουλος ~ 1η Εκτέλεση/Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Β' φωνή: Καιτη Γκρέυ ~ Συνοδεία Λαϊκής Ορχήστρας / Διεύθυνσις: Στέλιος Χρυσίνης (''Ο τυφλός μαέστρος'') ~Ζεϊμπέκικο βαρύ. -ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Μπουζούκι Γιάννης Τατασόπουλος, Γιώργος Τσιμπίδης, κλαρίνο Δημητρης Τζάρας, μπαγλαμά Πάνος Χρυσίνης, κιθάρα Στέλιος Χρυσίνης, μπάσο Σπύρος Αναγνώστου https://www.youtube.com/watch?v=TpstP_BPrMc&feature=youtu.be

1955 ~ Columbia (DG-7145), 78 στροφές. *Μπουζούκια/Ορχήστρα το δίδυμο Γιάννης Τατασόπουλος και Γιώργος Τσιμπίδης!!. "Το τρελοκόριτσο" (Γεννήθηκες για την καταστροφή). ~Στίχοι: Γιάννης Παπαδόπουλος ~Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η 1η του δισκογράφηση, σαν ερμηνευτής (εκτέλεση), Γρηγόρης Μπιθικώτσης (το πρώτο τραγούδι με τη φωνή του!), Β' φωνή Ελένη Κώτσογλου https://www.youtube.com/watch?v=FQgjNbHFypU&feature=youtu.be

*Το 1957 έπαιξε στον "Αστέρα" με την Καίτη Γκρέυ, στην θεση του Λάκη Καρνέζη (πήγε με τον Παπαδόπουλο, μαζί με τον Καζαντζίδη).
Εκ γενετής είχε πρόβλημα στα μάτια και πολλές φορές έπαιζε χωρίς να βλέπει!.

ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ


Κέντρο " Φλορίντα " -Επι Διευθυνσης Γιαννη Κουλουριωτη!. Από τ' αριστερά: κιθάρα Σταύρος Πλέσσας, μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης, Γιώτα Λύδια, Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα. Διπλά ο Γιαννακης Αγγελου και ο Νίκος Μεϊμάρης με μπουζούκια. Πίσω ο περίφημος Γιωργος Κουλαξίζης με ακορντεόν, Χ. Παρίδης πιάνο, Μ. Κυριαζής ντραμς, Πάνος Ιατρού κόντρα-μπάσο (1959-'60).

Στην " Φλορίντα " Λ. Αλεξανδρας 10 -Διευθυνσις Γιαννη Κουλουριωτη. το Σάββατο 14 Νοεμβρίου τού 1959 γίνεται η έναρξις τού κέντρου. Με Στέλιο, Γιώτα Λύδια, Μαρινέλλα, Γιαννάκη Αγγέλου, Γιώργο Τσιμπίδη - (στα μπουζούκια) και πολλούς - (καλούς) άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες και με μαέστρο τον Μπέμπη Βουγά.

Φώτο από το καλοκαίρι τού 1960 στο κέντρο " Φλορίντα " -Επι Διευθυνσης Γιαννη Κουλουριωτη.
Μία παρέα φίλων διασκεδάζει κι από πίσω τους έχουν: τον Γιώργο Τσιμπίδη (μπουζούκι) την ίδια χρονιά θα φύγει για Αμερικη, τον Αντώνη Ρεπάνη (κιθάρα), την Πολυ Πάνου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρινέλλα. (Σε αυτό το σχήμα έπαιξε και η Γιώτα Λύδια)

Κέντρο διασκέδασης "Μαντουμπάλα" του Γιγοὺρτακη. Οκτωμβριος του 1960; (ΠΡΩΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ) Λεωφόρο Αλεξάνδρας 10. Καζαντζίδης, Μαρινέλλα.. Μπουζούκια: Γιώργος Τσιμπίδης (επικεφαλής ορχήστρας), Γιαννάκης Αγγέλου και ο Νίκος Μεϊμάρης. Κιθάρα τραγούδι ο Σταύρος Πλέσσας, ο Γιωργος Κουλαξιζης κ.α [αρχείο Γιαννης Πηγουνάκης].

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ: ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ Γ. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ & ΔΕΞΙΑ ΙΩΣΗΦ ΚΕΡΠΕΛΗΣ. ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ Γ. ΚΟΙΝΟΥΣΗΣ.

★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, με την Μαρινέλλα και την Πόλυ Πάνου!. Στα μπουζούκια τους συνοδεύουν: αριστερά, ο Σπύρος Ευσταθίου και δεξιά ο Γιώργος Τσιμπίδης, πίσω με βιολί ο Χρόνης Χαλκιάς κ.α. Στο θερινό κέντρο διασκέδασης του «Κουλουριώτη», 1960 -αρχές '61 (αρχείο Χαλκιά).

Τσιμπίδης

~Δόξα και χρήμα στην Αμερική..
Έφυγε για την Αμερική της 14 Φεβρουαρίου το 1961 με τον κιθαρίστα τραγουδιστή Αντώνη Μουστάκα, τον κλαρινιστα Παναγιώτη Χαλιγιαννη, την Άννα Μπέλλα κ.α. Για 18 χρόνια εργάστηκε με επιτυχία στην Αμερική, σε μαγαζιά, ξενοδοχεία, καζινο, όπου εκτός των άλλων συνεργάστηκε με τον Νίκο Γούναρη, την Μπεμπα Κυριακιδου κ.α.. Έκανε καριέρα στην Αμερική.
πεντάχορδος
 Χρησιμοποιούσε και πεντάχορδο μπουζούκι!. Του το είχε φταίξει (όπως και ένα τρίχορδο και αλλα) ο φίλο του Ακης Πάνου!.
(υπήρξε δεινός και φανατικός του τριχόρδου με το οποίο διέπρεψε!, αλλά σε ορισμένα κομμάτια, οριενταλ συνήθως, που είχαν άλλες ηχητικές απαιτήσεις χρησιμοποιούσε το οχτάχορδο μπουζούκι, με δύο μονες μουργκάνες -δηλ τρείς διπλές χορδές κάτω και δυο μονές πάνω σε διάταξη πεντάδας).
Το 1968 ο Γιώργος Τσιμπίδης και ο Σταύρος Τζουανάκος παίζανε στο εστιατόριο «Ζορμπάς» στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, όπως και ο Κώστας Καπλάνης. Θυμαται στην Αμερική ο μπουζουξής Παύλος Κακούρης
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970, έκανε κάμποσες ηχογραφήσεις.. και ξαναγύρισε στην Αμερική μετά από ένα χρόνο. Στοίβα τα λεφτά μπροστά του!. Σε μια βάφτιση στην Μινεσότα του πέταξαν 10.000 δολάρια.

Ηχογράφησε πολύ δυνατά οργανικά / σόλο, με τα μπουζούκια του όπως το "Χασάπικο του Τσιμπίδη", ηχογραφημένο το 1960, με μπουζουκια μαζι με τον Τσιμπιδη παιζουν ο Α. Κατινάρης και ο Σταύρος Καψαλός. Το "Σερενάτα με μπουζουκι" , Το μινόρε του Τσιμπίδη (Χόρα Τσιμπίδη) κ.α!. 
Έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1987, ξανάφυγε και επέστρεψε το 1994. Ζούσε σε διαμέρισμα της κόρης του στο Γαλάτσι, με σύνταξη 90.000 δρχ. τον μήνα. Ξεχασμένος κι αυτός από την Πολιτεία.. Όταν έχει διάθεση (όπως γράφει ο μεγάλος Πανος Γεραμάνης), το μπουζούκι του παίρνει φωτιά!.

Της 11 Απριλίου 2003 πέθανε στο μικρο του διαμέρισμα στο Γαλάτσι, -με τον καϋμό της γυναίκας του που είχε χάσει σε δυστύχημα..

με Ακη Πάνου και Μαρινελλα

Επίσκεψη στον μεγάλο δεξιοτέχνη Γιώργο Τσιμπίδη. Δράμαλης, Καρνέζης, Τσιμπίδης, Σπόρος, Τσιλίκης.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δεξιοτέχνης Γιώργος Τσιμπίδης ζούσε άρρωστος και απομονωμένος (ξεχασμένος) σε ένα δυαράκι στο Γαλάτσι.. Απ’ τους εκατοντάδες μουσικούς και τραγουδιστές που είχε συνεργάτες στο παρελθόν, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πήγαιναν να τον δουν και ελάχιστοι αυτοί που φρόντιζαν συστηματικά να τον επισκέπτονται, όπως ο Γιάννης Σταματίου “Σπόρος”, άλλα και ο Λάκης Καρνέζης, που όταν ερχόταν Ελλάδα, φρόντιζε να περάσει και καμιά βόλτα απ’ τον παλιό συνάδελφό του!..
Σύμφωνα με τον Σταματίου "Σπόρο", ο Τσιμπίδης έπεζε τρίχορδο, αλλά και την δικιά του κατασκευή πεντάχορδο, το τετράχορδο δεν ήθελε να το ξέρει!.. Ο Μάνος Χατζιδάκης στην πρώτη δισκογραφική εκδοχή των τραγουδιών της Στέλλας (Αγάπη πού’ γινες δίκοπο μαχαίρι και Ο μήνας έχει 13) με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Γιάννη Κυριαζή, μπουζούκι παίξουν Γιάννης Σταματίου και Γιώργος Τσιμπίδης.
 Ο Τσιμπίδης υπήρξε ένας απο τους μεγαλύτερους μπουζουξήδες της ξενιτιάς, με αρκετές ηχογραφήσεις για τον Καζαντζίδη, π.χ "Με κυνηγούν οι νόμοι" σε Στίχοι / μουσική Κώστας Βίρβος & Μπάμπης Μπακάλης Ηχογραφηση 1958, το "Κόκκινο μάυρο έπαιξα" 1958 σε στίχους - μουσικη  Κώστας Βίρβος & Απόστολος Καλδάρας, μπουζουκι Γ.Τσιμπιδης, την 1η Εκτέλεση του τραγουδιου "Άνοιξε μάνα, άνοιξε", σε μουσική - στίχους Θ. Δερβενιωτη & Κ. Βιρβουμε Εισαγωγή μπουζούκι Γ. Τσιμπιδης, το 1958, "Σαν τον πουλημένο σκλάβο", στο "Βαθιά στη θάλασσα" και στο "Αρρωστος βαρειά" μαζι με τον Τατασόπουλο, "Μετανιώνω και δακρύζω" μαζι με Μπιθικώτση, "Αραπικα κορμια" (Μπιραλαχ) κ.α
Αλλά και για τον Ακη Πάνου, π.χ "Θα κλείσω τα μάτια" 1971 με Βίκυ Μοσχολιού, "Ο μάγκας ο Λευτερης" & "Μες στου Μιστοκλη το τσαρδί" με Πρ.Τσαουσακη κ.α.
(μέρος του άρθρου απο Πανο Γεραμάνη)

* Σπάνια φωτογραφία. Γύρω στα 1952, μάλλον από κάποια πρόβα. Ο Κώστας Τσοκαρόπουλος (αριστερά) με τον Γιωργο Ζαμπετα (δεξιά), με τα τρίχορδα τους. Με κιθαρα(!) ο μεγάλος Γιωργος Τσιμπιδης!.



Ο Γιώργος Τσιμπίδης (με το "Καλμόλ" μπουζούκι του) με το νέο αίμα στο τραγούδι Μιχάλη Μενιδιάτη. Στο Εξοχικών Κέντρον «Δροσιά» του Δημήτρη Γκίκα στο Μενίδι, το 1953 και μετά.. [Να αναφέρουμε ότι παρθενική εμφάνιση του Μ. Μενιδιάτη στο πάλκο, έγινε το 1953 στο κέντρο «Δροσιά», της περιοχής του].

Ο Τσιμπίδης και ο φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Νικολαΐδης, γνωστός ως «ΚΑΛΜΟΛ».
"Το μπουζούκι αυτό το κέρδισε ο Γιώργος Τσιμπίδης από τον «Καλμόλ», έκανε με αυτό πολλές ηχογραφήσεις, μέχρι που αναγκάστηκε να το αφήσει λίγους μήνες αφότου πρωτοπήγε στην Αμερική, στο κέντρο της Ν.Υόρκης που δούλευε, καθώς δεν κρατήθηκαν οι χρονικοί όροι του συμβολαίου που είχε κάνει από την Ελλάδα.. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να τον κρατήσει για περισσότερο διάστημα από το συμφωνηθέν και για να τον πείσει να μείνει του κράτησε το μπουζούκι (!) ελπίζοντας ότι χωρίς αυτό δεν θα πάει πουθενά.. Εκείνος όμως επειδή είχε δώσει τον λόγο του ότι θα εμφανιζόταν στη συνέχεια στο Σικάγο, αναγκάστηκε να φύγει.. τα ίχνη του μπουζουκιού αυτού από τότε έχουν χαθεί.."
*από την εγγονή του Γ. Τσιμπίδη, Γεωργία, στο "ρεμπέτικο φόρουμ".
Παυσίπονα "ΚΑΛΜΟΛ".. και μπουζουκι!, το καλύτερο φάρμακο για τα πάντα όλα!
~Ο περίφημος κροίσος και θαμώνας των μπουζουκιών "Καλμόλ" (Βασίλης Νικολαΐδης) έκανε μυθικούς λογαριασμούς σε πολλά κέντρα τις εποχής, όπως στο "Πινδος" του Βαγγέλη Αλεξανδριανού. *Στο μαγαζί έπαιζαν τότε οι καλύτεροι: Χιώτης, Μπέμπης, Σπορος, Τατασοπουλος, ή Λαύκας με Τσιμπίδη και Σπορο, Λεμονοπουλος κ.α!
Μπουζούκι «Καλμόλ» - μέσα από τα "Λαϊκά πορτρέτα" του Αλτη.

Ο Γιώργος Τσιμπίδης με το "Καλμόλ" μπουζούκι του, τραγουδάει σε κάποιο λαϊκό κέντρο του '50..

ΣΤ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ (με το "ΚΑΛΜΟΛ" μπουζουκι του) και ο νεαρός ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ με κιθάρα.(Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.) 1955 περίπου.

Τάκης Μπίνης, Νανά Γκρετα, Γιώργος Λαυκας, Γιώργος Τσιμπίδης (με το "Καλμόλ" μπουζουκι του). Πισω ο Χρηστάκης (κιθαρα), Ροβερτάκης (πιάνο) και Σωτήρης Ζωγιόπουλος. Στο Εξοχικών Κέντρον «Δροσιά» του Δημήτρη Γκίκα στο Μενίδι, 1950.

Ο Τζουανάκος με τον Πετσά (κιθάρα), Γ. Τσιμπιδης (αριστερά με το "Καλμόλ" μπουζουκι του) δεξια ο Στελιος Μακρυδακης (1954-'55)
Ο Τσιμπιδης (βέλος) με το "Καλμόλ" μπουζουκι του!, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ένας άγνωστος τραγουδιστής, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης κι άλλοι μουσικοι, το 1957
Ο συνθέτης Νίκος Λογοθέτης (δεξιά με μπουζούκι) με τη κομπανία του σε μια υπαίθρια συναυλία. Στην μέση με το μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης, κιθάρα ο Γιάννης Δέδες(?).
 
★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★

"Καλλιτεχνικές φωτογραφίες" στην Αμερική..
Τρίχορδος... ή... πεντάχορδος...Τίποτε άλλο!...

Αμερική. Γιώργος Τσιμπίδης με τρίχορδο και ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Αντώνης Μουστάκας!. Πίσω, με τη γραβάτα, καθιστός, διακρίνεται ο κλαριντζής Παναγιώτης Χαλιγιάννης! (Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Αμερική Ν.Υ. 1961 κέντρο "Kifisia". Γιώργος Τσιμπίδης με το πεντάχορδο, ο Αντωνης Μουστακας κιθάρα, Παναγιώτης Χαλιγιάννης κλαρίνο! (Φωτο από το βιβλίο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Ο δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Γιωργος Τσιμπιδης, με τον 'άρχοντα' Μανώλη Αγγελόπουλο!. (πριν το '61)
Ο Στέλιος Καζαντζίδης παρέα με την Μαρινέλλα, στο Ακορντεόν ο Βασίλης Βασιλειάδης και στο μπουζούκι ο Γιωργος Τσιμπιδης.
Ακης Πανου, Γιωργος Τσιμπιδης, Σταυρος Τζουανακος,Σεβας Χανουμ, Κωστας Παπαδοπουλος, Αντωνης Μουστακας -Κέντρο διασκέδασης "Ο Θείος" - 1958 Ενας κι ενας!!.. τη να πεις..!!!! ♥

Εμφανίσεις σε Ελληνικές Ταινίες
Καταζητείται η ταινία! "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος".
Παλιά ελληνική ταινία του 1953 με ντοκουμέντο την ορχήστρα του Γιάννη Τατασόπουλου με τους Σπύρο Καλφόπουλο, Γιώργο Τσιμπίδη, Γιάννη Σταματίου "Σπόρο" (μπουζούκια), Σταύρο Πλέσσα (κιθάρα), Αγάπιο (πιάνο) και τη συμμετοχή του μεγάλου Στράτου Παγιουμτζή όπου έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι "Το κορίτσι απόψε θέλει"..!!!!

Ο Σταματιου "Σπορος" για την ταινια: « Μου λέει μια μέρα ο Τατασόπουλος: «Είναι ένα κινηματογραφικό έργο που γυρίζουν και θέλω να ’ρθεις να παίξουμε μαζί». Ήταν ένα έργο του Πέτρου Γιαννακού, του Κοκοβιού, που το γυρίζανε σ’ ένα μαγαζί στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως ανεβαίνουμε τη Δεκελείας δεξιά. Ένα ωραίο καλοκαιρινό μαγαζί. Η ταινία λέγεται «Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος». Τραγουδούσε ο Στράτος ο Παγιουμτζής και ήμασταν τέσσερα μπουζούκια, εγώ, ο Τατασόπουλος, ο Γιώργος ο Τσιμπίδης και ο Σπύρος ο Καλφόπουλος. Στο πιάνο ήταν ο Αγάπιος και κιθάρα ο Σταύρος ο Πλέσσας. Τότε πρωτοπαίξαμε το τραγούδι του Τατασόπουλου «Ελα, σήκω, χόρεψέ το», που δεν είχε βγει ακόμα σε δίσκο. Βγήκε μετά με τραγουδιστή τον Τσαουσάκη ». (μερος αρθρου απο το Διαδικτυακό περιοδικό " Η Κλίκα")

Συμμετείχε και σε άλλες ταινίες που έχουμε βρει, όπως στην ταινία «Γκολ στον Έρωτα» το 1954 με Μίμη Φωτόπουλο, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. Στο πάλκο "κεντάει" με το μπουζουκι του και τραγουδάει μαζί με το Λαϊκό συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα, με τους ο Α. Ρεπάνη, Γιάννη Κυριαζή, Σ. Μπαλαγούρα κ.α. παιζουν τα τραγουδια «Μεσάνυχτα βαθιά σκοτεινιασμένα» Χρήστου Κολοκοτρώνη & Λαύκα κ.α! >> Δες ΕΔΩ <<
Λαυκας, Τσιμπίδης, Ρεπάνης κ.α.
 Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" 1954.

Στην ταινία του 1957, «Οι δυο μάγκες του Πειραιά» (Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα), με τον Νίκο Φέρμα και τον περίφημο Κοκοβιό (Πέτρος Γιαννακός). Στο πάλκο "κεντάει" σαν 1ο μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης μαζί με το Λαϊκό Συγκρότημα του σύνθετη Μπάμπη Μπακάλη, σε δυο τραγούδια του: "Η Κύπρος είναι Ελληνική" (ηχογραφήθηκε σε δίσκο το 1965 με Καζαντζίδη, με διαφορετικούς στίχους!) και το "Δεν εχω πλούτη να σου χαρίσω" (είχε ηχογραφηθεί το 1953 με Θανάση Ευγενικό και Ευαγγελία Μαρκοπούλου). Και τα δυο σε μουσική & στίχους Μπ.Μπακάλη & Κ.Βιρβου, τα ερμηνεύει η μικρή Γιώτα Λύδια!. Στο μπάντζο-μπουζούκι ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος!. Στο κοντινό πλάνο με τον Τσιμπίδη, έχουν αλλάξει μπουζούκι με τον στιχουργό Δημητρη Γκουτη, του έχει δώσει του "Καλμόλ"!. δες!

Λαϊκό συγκρότημα του σύνθετη Μπάμπη Μπακάλη (1957) «Οι δυο μάγκες του Πειραιά»
1957 Αριστερά Γιώργος Τσιμπίδης με Δημητρης Γκουτης.

*Το 1958 στην ταινία «Αδέκαροι ερωτευμένοι» (Σκην: Τζανής Αλιφέρης), εμφανίζεται η "Κρατική Ορχήστρα" (όπως λέει ο Νίκος Ρίζος) Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Ακούγονται τα τραγούδια: "Μη μου κάνεις το αντράκι" (του Κ. Μάνεση;) με την Σπεράντζα Βρανά και το "Μέσα στο νερό της λίμνης" (Δημοτικό / Νησιώτικο) με την Μαριάννα Χατζοπούλου.

Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Από την ταινία "Αδέκαροι ερωτευμένοι" 1958
Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης (1958)

▂▃▅▇█▓▒░RESPECT░▒▓█▇▅▃▂
* Περισσότερες λεπτομερείς για τον Γ. Τσιμπίδη μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο "Οκτώ λαϊκά πορτραίτα / Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού στη δεκαετία του '50", απο τον σολίστα του μπουζουκιού και ερευνητή Γιώργο Αλτή, Περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι", 2007.


ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ .. (Σόλο)

~ΑΚΟΥ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΜΠΙΔΗ ΣΤΟΥΣ "ΛΑΙΚΟΥΣ ΒΑΡΔΟΥΣ" !!!


+Σολο απο Μωραϊτης -στην Χόρα του Τσιμπίδη !!
-

Γιώργος Τσιμπίδης Χόρα Αμερικης

ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΟΥ ΤΣΙΜΠΙΔΗ σολο Αμερικης


Γιωργος Τσιμπιδης - Σολο σε F -Αμερικης


ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ''ΣΕΡΕΝΑΤΑ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ''


ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ''ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ-ΣΥΡΤΑΚΙ''




Λαϊκό συγκρότημα Μπάμπη Μπακάλη (1957) «Οι δυο μάγκες του Πειραιά»
Μπάμπης Μπακάλης, Γιώτα Λύδια, Γιώργος Τσιμπίδης, Πέτρος Γιαννακός "Κοκοβιός" (1957)

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος