Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Χρήστος Τσιτσάνης ή "Κίτσος"

Ορθιοι: Ο Γεράσιμος Κλουβάτος (αριστερά) και ο Γιάννης Διαμαντάς από τη Λάρισα. Καθιστός ο Χρήστος Τσιτσάνης (μεγαλύτερος αδελφός του Βασίλη), μπουζουξής, κιθαρίστας και συνθέτης! (Λαμία 1942)
Tsitsanis Christos
" και 'χει το λόγο ο Χρήστος! "

Ο Κίτσος Τσιτσάνης
Ο Χρήστος Τσιτσάνης ή "Κίτσος", ο μεγαλύτερος αδερφός του Βασίλη Τσιτσανη, επηρέασε καθοριστικά (τον Βασιλη) στην αρχή της καριέρας του!.. Διατηρούσε για πολλά χρόνια το καφενείο "ο Τσιτσάνης" στα Τρίκαλα, στην οδό Λαρίσης. Ήταν "σπιτικό" μπουζουκι, της παρέας δηλ., του σιναφιού, της στιγμής, του ιδιωτικού γλεντιού που λέμε και δεν "φάνηκε" παραέξω.. Οι Τσιτσάνιδες (Χρήστος και Βασίλης) τότε ήταν δυνατά ονόματα, "μέτραγαν" - και οι δυο- στην πιάτσα των μουσικών. Ο Χρήστος είχε κατέβει και αυτός Αθήνα τέλη του ΄40 με αρχές του 1950 -σύχναζε και αυτός "στου Μάριου"- , με την φήμη του, "αναγνωρίστηκε" και αυτός από τους συναδέλφους τους, του σιναφιού!. Δεν ήμαστε σίγουροι όμως αν ανέβηκε για δουλειά στα λαϊκά πάλκα, της Αθήνας... 

Εδω στην σπάνια φωτογραφία από το αρχείο της Οικογένειας του μουσικού Τσοκαρόπουλου, μάλλον στα τέλη το '40. Στο κέντρο με μπουζουκι ποιος να 'ναι;;.. Ρε μπας και είναι ο ΧΡΗΣΤΟΣ Τσιτσάνης;; (ο αδερφός του Βασίλη).
 Αναγνωρίσημοι είναι: στο ένα μπουζουκι αριστερά ο Κώστας Τσοκαρόπουλος, στην άκρη, δεξιά, ο Μιχάλης Γενίτσαρης; ή ο Γ. Μανισαλης;. Πίσω, όρθια, με κιθάρα "παρά πόδα", η Σωτηρία Μπέλλου!. Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη!;, κιθάρα ο "Μπιρ-Αλαχ" Γ. Σαμούλης;..

Απο τις πληροφορίες που συλλεγουμε, ο Χρήστος Τσιτσάνης εχει γράψει -μέρος στίχων, ή ολόκληρα- γύρω στα 18 τραγουδια, οπως εχει αφηγηθεί ο Κωστας Χατζηδουλης (Ερευνητης Λαικου Τραγουδιου) στον Σταύρο Κουρούση. Ο οποίος γράφει, πηγη rembetiko.forum
"Ο Χρηστος ειναι γνωστο και ακουγοταν απο πολυ παλια οτι εγραφε τραγουδια και τα εδινε στον αδερφο του.. Αυτο βεβαια ειχε και παρει διαστασεις υπερβολης, σε σημειο να καταλογιζουν πια ορισμενοι που ζηλευαν τον Βασιλη οτι τα μισα και περισσοτερα τραγουδια του τα γραφε ο αδερφος του Χρηστος..
Σε επισκεψη μου πριν καιρο στον Ερευνητη του Λαικου Τραγουδιου και ειδικο στο θεμα ''Τσιτσανης'' Κωστα Χατζηδουλη μου αφηγηθηκε τις εξης πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες:
 ''Πριν πεθανει ο Βασιλης τον παρακαλεσα να μου γραψει ποια απο τα τραγουδια του ανηκουν στον Χρηστο , αυτος μου εγραψε λοιπον σε ενα χαρτι 18 τραγουδια ,με την διαφορα οτι Ο Χρηστος σε κανενα τραγουδι του δεν εγραφε ρεφραιν και επισης σε ολα τα τραγουδια οι εισαγωγες του Χρηστου αντικαθιστουνται με νεες εισαγωγες απο τον Βασιλη. - Θα πω οτι μου ανεφερε μερικα απιστευτα κομματια απο τα πολυ ωραια του Βασιλη ,τα οποια ομως δεν μπορω να αναφερω δημοσια ,αυτο ειναι κατι που πρεπει να το κανει και να το υποστηριξει με τα ντοκουμενα του ο Κωστα Χατζηδουλης εφοσον θελει ο ιδιος.. Ο συχγωρεμενος ο Μιλανος μου ειχε μιλησει με πολη μεγαλη αγαπη και σεβασμο για τον Χρηστο Τσιτσανη και μου τον ανεφερε σαν Μεγαλο συνθετη!"

Κάποιες συνθέσεις του Χρήστου Τσιτσανη
"Κατσε να ακουσεις μια πενια"
"Σκεψου τη δολια μανα σου"
"Μες την Αθηνα" (μαρτυρια Καρολου Μιλανου).


Το καφενείο του Χρήστου "Κίτσου" Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα, στην οδό Λαρίσης.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο καφενείο του Κίτσου Τσιτσάνη. Τρίκαλα, 25-8-1973.

Τρίκαλα, ο Βασίλης Τσιτσάνης, στο καφενείο του αδερφού του Χρήστου. '70

+ εδω Ο Χρήστος Τσιτσάνης παιζει και τραγουδα το δικό του τραγούδι "Κάτσε ν`ακούσεις μιά πενιά". (Η εισαγωγή γράφτηκε από τόν Βασίλη, αλλά τό κύριο τραγούδι είναι γραμμενο από τόν Χρηστο!)


Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος