Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γιώργος Λαύκας 1924 - 1972

Laukas Giogros


Γ. Λαύκας: Λαϊκός συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, μπουζουξής του ρεμπέτικου / λαϊκού!! Γεννηθηκε το 1924 στην Μεταμόρφωση (Καταβοθρα) Λακωνίας και από μικρός μπολιαστηκε με το μικροβιο της μουσικης, καθως ο πατερας του και ο θειος του ηταν ερασιτεχνες μουσικοι. Έμαθε να παίζει μπουζούκι, μαντολίνο και βιολι...

Ο θείος του Γιώργου Λαύκα που του έμαθε μπουζούκι.. ο Γιανναράς Λαύκας! το '30 *(Φωτο/αρχείο Chris Kefimaekers)


Μεγάλος μάγκας του ρεμπέτικου!
 Ήρθε στην Αθήνα την κατοχή του 1942 περίπου, για να σπουδάσει στη Γεωπονική, αλλά τον κέρδισε το λαϊκό τραγούδι και έτσι δεν άργησε να γνωρίσει το (μουσικό) σινάφι του!. Ο πρωτοεμφανιζόμενος δεξιοτέχνης Γιώργος Λαύκας ξεκινάει να δουλεύει σε διάφορα μαγαζιά, με παλιούς και νέους μουσικούς.

Νυχτερινό μαγαζί «Σεβιλιάνα», στο πάλκο του Κατελάνου (πλατείας Μεταξουργείου), στο υπόγειο του "Περοκέ" (1942-'43). Γ. Λαυκας και Μ. Γενίτσαρης μπουζούκια, ο Αντρέας ο καλόκαρδος ακορντεόν, ο Χρήστος Λαβιδας κιθάρα. Όρθιος με κιθάρα ο Μανώλης Χιώτης.
* Στην Κατοχή δουλεύει μαζί με τον Γ. Μανίσαλη κ.α στους «Φοίνικες» τα μετέπειτα «Μπουζούκια» στη γωνία Σόλωνος και Μαυρομιχάλη και σε διάφορα άλλα μαγαζιά.
 Σύμφωνα με τον Τάσο Σχορέλη, το πρώτο μαγαζί που εργάστηκε ήταν το «Υποβρύχιο» (οδός Δεληγιώργη 47). Εκεί έγραψε το πρώτο του τραγούδι, τις «ΣΕΒΙΛΙΑΝΕΣ», που δισκογραφήθηκε το Φεβρουάριο του 1946 και κυκλοφόρησε το 1947 (Parlophone B 74086). Ήταν μάλιστα το πρώτο τραγούδι που πέρασε στους δίσκους γραμμοφώνου, «κομμένο και ραμένο» πάνω στην βελούδινη φωνή της Στέλλας Χασκίλ! (1918-1954). Με στίχους του Ταμβάκη (ψευδώνυμο του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του θρυλικού «Τσάντα», 1902-1970). Στον ίδιο δίσκο, η Στέλλα Χασκίλ τραγούδησε και το ζεϊμπέκικο «ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ», των ιδίων λαϊκών δημιουργών (Λαύκα και "Τσάντα"). Έτσι με τα δύο αυτά τραγούδια, ταυτόχρονα με τη Χασκίλ, κάνει το δισκογραφικό του ξεκίνημα ο Γιώργος Λαύκας, σαν συνθέτης και τραγουδιστής.
Στελλα Χασκιλ, ανάμεσα σε Λαυκα και Τζουανακο !! (1946-'48;)

1946. Σπάνια φωτογραφία με τον Δημήτρη Στεργίου "Μπεμπη", Μ. Χιωτη, Μ. Γενιτσαρη, Γ. Λαυκα και Λ. Τσαγγαρη!. (ΜΑΓΚΕΣ!!)

1946-47 στου "Μάριου" (Τζιτζιφιες). Από αριστερα:
Λευτέρης Τσαγκάρης, Μήτσος Μπουνέντης, Γιώργος Λαύκας, Ορφέας Κρεούζης, Τάκης Μπίνης και πίσω Γιάννης Λειβαδίτης (τσέμπαλο).

Ρεκλάμα εφημερίδας 11 Οκτωβρίου 1948 για το κέντρο «Πράσινος Μύλος» στην Παλιά Κοκκινιά - Νίκαια, οπου παίζουν, οι Γιώργος Λαύκας και ο Χρήστος Λαβίδας, "Τον αμίμητο για το βιολί και το μπουζουκι του Χαρη" Λεμονοπουλο! και ο πιανίστας Βαγγέλης. Ακορντεον η Βούλα Δερέμπεη.. έπαιζε και πιάνο!..το Δ (Δερέμπεη) το έκαναν Τ (ως ΤΕΡΕΜΠΕΫ +το Υ), λάθος τυπογραφικό.. από τα πολλά τις εποχής που συναντάμε..

Με τις πρωτες του συνθεσεις γνωρισε την επιτυχια και στα χρονια του '50 υπήρξε πρωταγωνιστης στη διασκεδαση και υπολογισημη δυναμη στη δισκογραφια!
Στην πρωτη μεταπολεμικη περιοδο, οπου εκανε το ντεμπουτο του στη δισκογραφια, ξεχωρισε αμεσως για την πολυποικιλη μουσικη φλεβα, τη σωστη ερμηνεια και τη μαστορια του στο μπουζουκι. 
Σε ορισμενες περιπτωσεις διακριθηκε και για τη δυναμη των στιχων που εγραφε ο ιδιος, η' επελεγε απο τους πρωτοπορους επαγγελματιες, επεμβαινοντας συχνα στη δομη τους, με καταλυτικο τροπο!.
Ακομα και ως προσωπικοτητα αλλα και ως φιγουρα πανω στο παλκο 'περασε' το δικο του υφος και στυλ. Στιβαρος, Δωρικος, Μαγκας αλλα ταυτοχρονα 'λατινος' Συναισθηματικος, Εξωστρεφης ειχε το χαρισμα να διαφοροποιειται απο τους ομοτεχνους του.



Στου "Περιβόλα"στη Κοκκινιά, ένας κι ένας!.. ο Γιώργος Λαύκας τραγουδάει, διπλά του ο Γιώργος Μάμμος, η Καίτης Γκρέυ και ο Στράτος Διονυσίου!. Αριστερά ο Μπάμπης Μαρκάκης. (1959-'60;)

Το 1961 έπαιζε και με την ορχήστρα του στην «Κομπαρσίτα» ...
Το 1963 τραγουδούσε και με τον Πρ. Τσαουσάκη σε Κέντρο της οδού Βουλιαγμένης..
Το 1968 έπαιζε και με την ορχήστρα του στο «Χάραμα» της Καισαριανής, κ.λ.π... 


Στης αρχές τις δεκαετίας του ’70 έφυγε και αυτός για την Αμερική. Δεν μπορούσε να πάει νωρίτερα γιατί είχε «λερωμένα» χαρτιά (μητρώο για κάνναβη) όπως και ο Στράτος Παγιουμτζής. 
Το 1972 επιστρέφοντας πεθαίνει πρόωρα από καρδιά.. Έφυγε από τη ζωή 26 Δεκεμβριου 1972, στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν λόγω καρδιακού προβλήματος...

Λαύκας

Σπάνια φωτογραφία με Αννα Χρυσαφη, Γιωργο Λαυκα και Λάκη Μπαλλή!, στο κεντρο "Ροσινιολ" Αθηνα 1958-'59.

Από την ταινία "Χαμενοι Άγγελοι" του Νίκου Τσιφόρου (παραγωγης 1948-49) εμφανίζεται ο Μανώλης Χιώτης με τρίχορδο μπουζούκι, ερμηνεύει μαζί με τον κιθαρίστα Χρήστο Λαβίδα τη συνθεσή του "Εσυ είσαι η αιτία που υποφέρω".Στην ορχήστρα συμετέχει και ο Γιώργος Λάυκας (-->> εδω το βίντεο) 

Ώς το τέλος του μετείχε σε λαϊκά Συγκροτήματα και συνέθετε τραγούδια (αρκετά σε στίχους Σ. Τσιλιβερδή).

H καλύτερη ίσως φωτογραφία από ζεϊμπέκικο χορό, 1953. Στο πάλκο με το μπουζούκι είναι ο σύνθετης Γιωργος Λαύκας, διπλά του ο Γιώργος Γοζαδίνος στη κιθάρα, (χρόνια συνεργάτης με τον Χιώτη!)  *Στο βάθος καθιστός ο "γνωστός-άγνωστος" νάνος που έχει αποθανατιστεί σε αρκετές φωτογραφίες και ήταν τακτικός θαμώνας των μπουζουκιών!. *Φωτογράφος: Henri Cartier-Bresson


Οι LP δίσκοι που περιέχουν τραγούδια του: "Κι όμως ζει" (1975), "Το 13 το κελλί" (1975), "Επιτυχίες" (1983), «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες» (1987), "Ψεύτρα Κοινωνία" (1994), «Αφιέρωμα 4» (1995). Επίσης ακούγεται ως τραγουδιστής στον δίσκο "Αυτοί που έφυγαν" (1973) κ.α

Τα γνωστότερα των τραγουδιών του: "Καημός" (1951), "Παραμιλώ" (1951),"Το στοιχειωμένο σπίτι" (1954;), "Σκαλί-σκαλί κατέβηκα" (1954;), «Αφού με πρόδωσες», «Ποτέ δεν είναι αργά», «Στο 13 το κελί», «Πεταλούδα», «Αν μ’ αγαπάς θα σε λατρεύω», «Αρρώστησα μανούλα μου», "Θεσσαλονίκη μου μεγάλη" (1963), «Ηλιοβασίλεμα σωστό», «Για μένα μην κλάψεις», «Πέτα τη μάσκα», «Λάθος πίστεψα σε σένα», «Κελί βαρύ και σκοτεινό», «Ο θεός έπλασε τη γυναίκα», «Στους γονείς μου στέλνω γράμμα», «Την πόρτα μη μου κλείνεις», «Το κλάμα», «Ο επισκέπτης», «Έλα, έλα», «Δεν υπάρχει αμφιβολία», «Ξημέρωσε», «Αυτό που μού ’κανες», «Η αγάπη δεν είναι ντροπή», «Η βέρα σου στο χέρι μου», «Άντε στο καλό κυρά μου», «Τσιφτετέλι οριεντάλ» (ορχηστρικό), «Σεβιλιάνες», κ.α..

Στα μέσα της δεκαετία του ΄60 στην θρυλική ταβέρνα «Τζότζος» του Γιώργου Καφετζίδη, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, με τους ρεμπέτες!. Απ' αριστερά: καθιστος ο Μάρκος Βαμβακάρης με τραγιάσκα, πιο δίπλα ο Γιωργος Λαυκας και πιο δεξιά ο Στρατος Παγιουμτζης με τραγιάσκα. Πίσω από τον Μάρκο, όρθιος ο "Τζότζος". [ΠΗΓΗ: parallaximag.gr]

*Ενδιαφέρον έχει από την αυτοβιογραφια του Δημήτρη Ρουμελιώτη, που μιλάει για το πως έφυγε στην Αμερική το 1968 και λέει:
«.. Πώς ήρθα στον Καναδά τώρα;.. Ήρθα προσωρινά και έμεινα μόνιμα. Ήρθα 7 Ιουνίου 1968. Ήμουνα έξω στα Τρίκαλα και δούλευα στο κέντρο "Αλεπού", με την Βούλα Γκίκα και τον Νίκο Καρανικόλα. Για μια στιγμή, ε, νεύρα είναι! Παρεξηγηθήκαμε με τον Καρανικόλα, εγώ έδωσα παραίτηση και έφυγα για το σπίτι μου στην Αθήνα. Και ξαφνικά στο σπίτι μου ήρθε ο Γιώργος ο Λαύκας και μου προτείνει την δουλειά για εδώ.. Του λέω:
- Αφού είναι τόσο καλά, γιατί δεν πας εσύ; ..
- Εγώ δεν μπορώ να πάω γιατί δεν έχω καθαρό μητρώο..(!)
Έτσι "αναγκαστικά" ήρθα εγώ στον Καναδά. Είναι κάτι πράγματα, να γελάς, όταν μετά τα θυμάσαι...»




Το καλοκαίρι του 1950 στήνεται το πρώτο πάλκο με τη λαϊκή ορχήστρα του ρεμπέτη, συνθέτη Μιχάλη Δασκαλάκη στο κέντρο «Δροσιά»*, στο Μενίδι. Παραθέτουμαι συνοπτικά την μαρτυρία του:
«.. Το 1950 δούλεψα στη «Δροσιά» επί Νικήτα (μαγαζατορας, Γεώργιος Γκρίτσης ή Νικήτας) και συνέχισα για 3-4 θερινές σεζόν, όταν την πήρε ο Γκίκας (Δημήτρης Γκίκας ή Μήτσος Μπρέκας). Εκείνη την περίοδο ήταν μαζί μου, δύο σεζόν ο Τάκης Μπίνης, ο Γιώργος Λαύκας,ο Γιώργος Ροβερτάκης (πιάνο), Μηνάς (πιάνο), Γιάννης Ψωμιάδης (τυφλός! πιανίστας), Γιώργος Γοζανίδος (κιθάρα), Κώστας Λάβδας (τυφλός! πιανίστας). Ερχόταν πολύς κόσμος από Πειραιά και Αθήνα. Το 80% των θαμώνων. Ήταν το καλύτερο θερινό μαγαζί της εποχής!..».
*Να πούμε ότι, από δω, ξεκίνησε και ο δεξιοτέχνης Σπύρoς Λιόσης και ο Μιχάλης Μενιδιάτης, έκανε το ντεμπούτο του στην «Δροσιά» (έτσι για την ιστορία!).
* Κέντρο «Δροσιά» (Μενίδι): Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λαϊκά κέντρα της εποχής του. Ξεκίνησε ως οικογενειακό αναψυκτήριο-καφεζυθεστιατόριο (1934-1949). Γνώρισε δόξες & καθιερώθηκε ως κέντρο λαϊκής μουσικής (1950-1961). Ήταν ο ωραιότερος θερινός κήπος λαϊκού μουσικού κέντρου της δεκαετίας του 1950. Επαναλειτούργησε σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις από το 1963 εως το 1970..
Περισσότερα εδώ ΠΗΓΗ <--

Τάκης Μπίνης, Νανά Γκρέτα, Γιώργος Λαύκας, Γιώργος Τσιμπίδης, πισω, Χρηστάκης (κιθαρα), Ροβερτάκης (πιάνο) και Σωτήρης Ζωγιόπουλος. Στο Εξοχικών Κέντρον "Δροσιά" του Δημητρη Γκίκα στο Μενίδι, 1950.
Στο Εξοχικών Κέντρον "Δροσιά" του Δημητρη Γκίκα στο Μενίδι, 1950. Από αριστερά, αναγνωρίζονται: Μήτσος Μπουνέντης; ,,Νανά Γκρέτα, Χρηστάκης (στο μικροφωνο), Γιώργος Λαύκας, πάνω με κιθαρα ο Τάκης Μπίνης.

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Πάνος Γεραμάνης (1945-2005) σε συνέντευξη στον Γιάννη Σταματίου "Σπόρος" (καρδιακός φίλος και θαυμαστής του Σπόρου), αναφέρετε στον Γ. Λαύκα και στο μπαράκι του "Μάριου", γράφει:


[ Έξω από το μπαράκι έγινε και μία δολοφονική απόπειρα, τον Οκτώβριο του 1953, ένα μικρό θρίλερ όπως το θυμάται και το περιγράφει ο Γιάννης Σταματίου:


«Γνωστοί νταήδες και σωματέμποροι της εποχής εκείνης, που έκαναν περατζάδα και σαματάδες στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, περνούσαν πολύ συχνά κι από του "Μάριου". Μεταξύ τους οι Νίκος Καλφακάκος, Γιάννης Κατσιμίχας, Σωτήρης Πανολιάπης, Κατελαναίοι και κάποιοι άλλοι. Ο Γιώργος Λαύκας, συνθέτης και μπουζουξής και μόνιμος πελάτης στο μπαράκι, είχε μια κοκότα (γυναίκα που έκανε βίζιτα με μεγάλο ποσόν) και μπαινόβγαινε μ' αυτήν στου "Μάριου". Όμως ένας από τους νταήδες, ο Καλφακάκος, ενοχλούσε και απειλούσε τον Λαύκα για πολύ καιρό. Ο τελευταίος είχε αγανακτήσει και ένα απόγευμα οπλίστηκε με περίστροφο. Όταν πλησίασε ο Καλφακάκος, ο Λαύκας έβγαλε το πιστόλι και πυροβόλησε. Ο νταής πρόλαβε και κρύφτηκε κάτω από ένα τραπεζάκι. Ο Λαύκας, όμως, έντρομος, πήγε κατευθείαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και είπε: "Είμαι ο Λαύκας ο συνθέτης, σκότωσα τον Καλφακάκο και παραδίδομαι". Δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η σφαίρα χτύπησε στο άλλο μέρος του πεζοδρομίου και ο Καλφακάκος γελούσε. Πήγε στο τμήμα και ζήτησε να μην ασκηθεί δίωξη κατά του Λαύκα. Γενικά η παρουσία των νταήδων στου "Μάριου" και σ' όλα τα λαϊκά κέντρα της νύχτας ήταν ένας μόνιμος βραχνάς για τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, ήταν μια παραφωνία στην ήρεμη και οικογενειακή διασκέδαση που επικρατούσε τότε». ]

Οι μαγκες, Γιώργος Λαύκας με έναν φίλο του - αγαπητικό της εποχής..

Γιώργος Λαύκας σε κάποιο μαγαζί... δεξιά ο μόρτης φίλος του.

Γιώργος Λαύκας και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Φωτο από τον δίσκο Βινυλίου (L.P) "Το 13 το κελλί" (1975).

Δ. Γκόγκος και Γ. Λαύκας - L.P "ΑΓΑΠΕΣ και ΚΑΫΜΟΙ". Columbia. α) Μεγάλες Επιτυχίες Δ. Γκόγκου (Μπαγιαντέρα) *Μαέστρος ο Θοδ. Δερβενιώτης. / β) Μεγάλες Επιτυχίες Γεωρ. Λαύκα *Μαέστρος ο Γ. Λαύκας.

Το συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα, με Νικο Τουρκακη, Ορφέα Κρεούζη κ.α στο κέντρο «Δροσιά», το 1960.

Στο νυχτερινό κέντρο «Περιβολας».
με Παπαιωαννου (δεξια), Στρατο Διονυσιου, Γιώργος Λαυκας και Γιώργος Μάμμος (αριστερά) Καιτη Γκρευ κ.α! (1959-'60;)

Καιτη Γκρευ στο μικροφωνο, Γιώργος Λαύκας στο μπουζουκι, πίσω του μάλλον ο Πανος Πετσας με κιθάρα.

Πάνω: ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Ορφέας Κρεούζης, ο Τόλης Εσδράς ή "Εβραίος" Κάτω: ο Γιωργος Λαύκας, η Σωτηρια Μπέλλου, ο Αργύρης Βαμβακάρης και ο Λουκας Μευσούτης (Μοσχάτο 1949)
Το μπουζούκι του Γιωργου Λαύκα !!!- Φωτο απο το Σύλλογο φίλων λαϊκής μουσικής Λακωνίας 

Γύρω στα 1948, από αριστερά (πρώτη σειρά): Στελλακης Περπινιάδης, Μαρικα Νινου, Γιώργος Λαύκας και Ανέστος Αθανασίου.
~ Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης παίρνει κοντά του και ανεβάζει στο πάλκο την νεοφερμένη Μαρίκα Νίνου ως τραγουδίστρια, στο κέντρο «Φλώριντα» του Γ. Μελίτια, μια ταβέρνα που βρισκόταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μαζί με τον Λεμονόπουλο, τον Γενίτσαρη, τον Αθανασίου και τη Δερέμπεη. Εκεί η Μαρίκα Νίνου μαθαίνει τα μυστικά του τραγουδιού και καθιερώνεται στη νύχτα της Αθήνας -και προσθέτει ο Στ. Περπινιάδης: «..Έμεινε κοντά μου επί πέντε συνεχείς μήνες ... έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς και όλα τα τραγούδια της εποχής..».

Ο Ν. Μάθεσης η' "Τρελακιας με τον Λαυκα 1960

Η Αννα Χρυσάφη με τον Λάυκα, Ορφέας Κρεούζης; κ.α! 1954


Στην Αθήνα, μάλλον στο "Ροσινιολ" το 1958-'59, με το λαϊκό συκγρότημα Γιωργου Λαυκα, με Νικο Τουρκακη, Ορφέα Κρεούζη, την Αννα Χρυσαφη κ.α. Δεξιά (δίπλα στον Λαύκα) ο Ευάγγελος Μπαλλής "Λάκης", (από το '62 στην Αμερική, πέθανε πρόσφατα ).. Μπροστά κάποιος σερβιτόρος τακτοποιεί.

Κεντρο "ο Ξενυχτης" (ΤΑΤΟΙΟΥ 105, ΤΕΡΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ). ΤΟ 1968 ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΡΙΤΑ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ.
οι ρεμπέτες όρθιοι στην πιστά!. κεντρο "ο Ξενυχτης" με Λαυκα, Στρατο, Παπαιωαννου, Μαρκο! (1968)

1968 κεντρο "ο Ξενυχτης" με Παπαιωαννου, Λαυκα, Στρατο,
 Μαρκο & Ριτα Σακελαριου
1968 κεντρο "ο Ξενυχτης" με Παπαιωαννου, Λαυκα, Στρατο,
 Μαρκο & Ριτα Σακελαριου 
Ο Γενίτσαρης τραγουδάει (ο Λαυκας μπουζούκι) και ένας νάνος μάγκας χορεύει ζεϊμπέκικο,
στου Βλάχου (1948)

Απόστολος Καλδάρας, Απόστολος Νικολαΐδης, Γιώργος Λαύκας στο εξοχικό κέντρο "Ανεμώνα" το 1962.

Δεκαετία του 1960, σε κάποιο εξοχικό κέντρο. Στελιος Κερομύτης, Απόστολος Νικολαίδης, Αντώνης Ρεπάνης, Βουλα Γκίκα;, Γιώργος Λαύκας και τελευταίος διακρίνεται ο (τότε ακορντεονίστας) Γιωργος Κοινούσης.

Πρώτη σειρά από αριστερά: Ο Βαγγελης Περπινιαδης, Γιωργος λαυκας, Γιάννης Παπαϊωάννου, άγνωστη τραγουδιστρια, η Λέλα Παπαδοπούλου με ακορντεόν -Πάνω σειρά: Στέλιος Μακρυδάκης(?), Στελ. Λαζάρου με το βιολί και διπλά του με κιθάρα ο μεγάλος Μίμης Ανδριανός!


Απο αριστερά: Μήτσος Μπουνέντης; , Καιτη Γκρέυ, Γιώργος Λαύκας, Αντώνης Μουστάκας (κιθαρα).
Μήτσος Μπουνέντης;, Γιώργος Λαύκας, Αντώνης Μουστάκας (κιθάρα)

Γιώργος Λαύκας με Αγγελόπουλο και Γιωτα Λύδια.


Λαύκας



Ανδρέας Σπαγγαδώρος, Γίαννης Τατασόπουλος και Γιώργος Λαύκας (1952)
- Το 1952 εμφανίστηκε στην ταινία του Κ. Δρίτσα «Δυο κοθώνια στο ναυτικό». Η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Γιάννη «Ντίλιγκερ» με τους Γ. Λαύκα (μπουζούκιια) ,Ανδ Σπαγγαδωρο (κιθαρα), Φιλιππαιο (ακορτνεο), Βγια(βιολι) και Ψωμιαδη (πιανο) στο παλκο του Αλεξανδρινου (κεντρο - Πινδος) επαιξε τα τραγουδια "θα σου δοσω τα παπουτσια σου στο χερι" και "να μουν γατος να σουν γατα" (ανεκδοτα στην δισκογραφια)....
ΕΔΩ το τραγουδι "θα σου δοσω τα παπουτσια σου στο χερι"
+ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "Γκολ στον έρωτα"* ΝΙΝΕΤ ΛΑΒΑΡ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΥΚΑΣ<-- 1954 Με τους Γιάννης Κυριαζής, Νινέτ Λαβάρ, Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης στην πρώτη σειρά - Στη δεύτερη σειρά ο Αντώνης Ρεπάνης και ο Μπαλαγούρας *
Ο Παλαιολόγος, ο Λαυκας, ο Καρακός, ο Γιώργος ο κιθαρίστας, ο Βαγγέλης ο ναύτης κι ο Ρούκουνας!
σε κάποιο πανηγύρι, το 1952
Γενίτσαρης, Ανθούλα Αλιφραγκή, Ορφέας Κρεούζης, Λαυκας,
Μπουρλιάσκος (πιάνο) και Νίκος (ακορντεόν),
στου Βλάχου (1948 - '50)

Παρέα στο "Φαληρικον" Μητσάκης, Λαυκας, .. (1960)
Στελιος Καζαντζιδης - Γιώργος Λαύκας - Καίτη Γκρέυ στου «Ξυπολητακου».

«Ροσινιόλ» Γιώργος Λαύκας - Στελιος Καζαντζιδης - Καίτη Γκρέυ, (μαζί τους και ο Δημήτρης Τζάρας)

Στο «Ροσινιόλ», Γιώργος Λαύκας, Καζαντζίδης, Καιτη Γκρέυ. Με κιθάρα ο πολυμουσικός Δημήτρης (ή Τάκης) Τζάρας (έπαιζε και κλαρίνο, µπαγλαμά), Γιάννης Μέρτικας στο πιάνο κ.ά *Μαζί τους στο «Ροσινιόλ» έχει παίξει και ο Γιώργος Τσιµπίδης.

Στο «Ροσινιόλ», Λάκης Καρνέζης, Γιώργος Λαύκας, Καζαντζίδης, Καιτη Γκρέυ. Με κιθάρα ο πολυμουσικός Δημήτρης (ή Τάκης) Τζάρας (έπαιζε και κλαρίνο, µπαγλαμά), Γιάννης Μέρτικας στο πιάνο. κ.ά *Μαζί τους στο «Ροσινιόλ» έχει παίξει και ο Γιώργος Τσιµπίδης.


Γιώργος Λαύκας και Νικος Καρανικόλας, στο πάλκο. Το πιτσιρίκι που τραγουδά.... γύρω 1960 στο Κερατσίνι.. Λέγεται.....Δημήτρης Κοντογιάννης..!!
Γιώργος Λαύκας και Νικος Καρανικόλας, στο πάλκο. Το πιτσιρίκι που τραγουδά.... γύρω 1960 στο Κερατσίνι.. Λέγεται.....Δημήτρης Κοντογιάννης..!!  *(Φωτο/αρχείο Chris Kefimaekers)



1946-47 στου "Μάριου". Η πρώτη "επίσημη" εμφάνιση στην Αθήνα (Από δεξιά): Τάκης Μπίνης, Γιώργος Λαύκας, Μήτσος Μπουνέντης, Λευτέρης Τσαγκάρης. (Πίσω): Ορφέας Κρεούζης-κιθάρα, Γιάννης Λειβαδίτης-τσέμπαλο και ο μικρός μαθητευόμενος στο μπουζούκι, Γιωργάκης. Βλέπουμε εσωτερικά -το πάλκο- στο ιστορικό μαγαζί του "Μάριου". Σε πρώτο πλάνο το τραπεζάκι για τα πιοτά των μουσικών και το δισκάκι για την χαρτούρα των παραγγελιών!.

O Μανωλης Αγγελοπουλος με την Γιωτα Λυδια(;) τραγουδούν. Ανάμεσα τους (πίσω), ξεχωρίζει ο Γ. Λαυκας στο μπουζούκι, μάλλον στην "Μαγκαλα", στο Κερατσίνι.
Ο Λαυκας με Νινέτ Λαβάρ τραγούδι, ο μέγιστος Γ. Τσιμπίδης δεξια και ο Κυριαζής με κιθάρα αριστερά!, ακόμα Αντώνης Ρεπάνης κιθάρα (όρθιος), Σπύρος Μπαλαγούρας ακορντεόν κ.α. Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" του 1954.
Γ. Λαυκας, Γ. Τσιμπίδης, Α. Ρεπάνης κ.α.
 Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" 1954.
Λαϊκό συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα, με Νινέτ Λαβάρ, Γιώργος Τσιμπίδης, Αντωνης Ρεπάνης, Γιάννης Κυριαζής, Σ. Μπαλαγούρας. (Ελληνικη ταινια)
Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Από την ταινία "Αδέκαροι ερωτευμένοι" 1958
Στην ταινία "Αδέκαροι ερωτευμένοι" 1958 (Σκην: Τζανής Αλιφέρης), εμφανίζεται η "Κρατική Ορχήστρα" (όπως λέει ο Νίκος Ρίζος) Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Ακούγονται τα τραγούδια: "Μη μου κάνεις το αντράκι" (του Κ. Μάνεση;) με την Σπεράντζα Βρανά και το "Μέσα στο νερό της λίμνης" (Δημοτικό / Νησιώτικο) με την Μαριάννα Χατζοπούλου.


Ο Στράτος, ο Μάρκος, ο Μίγκος με την γυναίκα του κι ο Λαυκας, στην "Βενετία" της Θεσσαλονίκης (20-1-1969)
Στην δύση τής δεκαετίας του '60 - στην "Βενετία" της Θεσσαλονίκης (20-1-1969) .. Ένας χορεύει, οι φίλοι του τον..παλαμοκροτάνε, και το '' άνοιγμα τού αετού '' που κάνει ο χορευτής κρύβει τον Γιώργο Λαύκα ο οποίος παίζει μπουζούκι.. Δίπλα του είναι ο '' Τεμπέλης '' Στράτος Παγιουμτζής (παίζοντας τον μπαγλαμά του) και ο '' Φραγκο / Συριανός '' Μάρκος Βαμβακάρης..
* Από τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις των, μιας και το Νοέμβριο τού 1971 συγχωρέθηκε ο Στράτος, τον Ιανουάριο τού 1972 ο Μάρκος και τον Δεκέμβριο τού 1972 ο Γιώργος.
ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΥΚΑΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...♬♭♬ ♪

ΣΟΛΟ / ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΑΥΚΑ (3)
Δυο ορχηστρικά τσιφτετέλια του Γιώργου Λαύκα 
1

2

+σόλο Το ταξιμι του Λαυκα !.. (με "μινόρε της αυγής" για "κλείσιμο")


+ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 
-------

Στίχοι/Μουσική: Γιώργος Λαύκας, 1959 ~ Ερμηνεία: Μανώλης Αγγελόπουλος
~ Δίσκος: His Master's Voice, 78 Στροφές AO 5569 (OGA 2895) ~ Κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 1959. *Συνοδεία Λαϊκής Ορχήστρας / Διεύθυνσις: Γιώργος Λαύκας (μπουζουκι) Ζεϊμπέκικος. *Και σε (HMV) 45 στροφών, 7PG 2592 (7XGA 284). {Και σε ODEON 45-HGRA 513} . "Η ξενιτειά" (Γ. Λαύκα)

ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΥΚΑΣ, 25/5/2019, Η ΕΚΠΟΜΠΗ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ...ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΥΚΑ ΜΕ ΤΟΝ Kostas Ntanis





Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος