Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

κέντρον ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ Μαργωμένου {Τζιτζιφιές}

ΕΞΟΧΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ 'ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ' ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Από τα ιστορικότερα μαγαζιά/μπουζουξίδικα οπού άνθησε το λαϊκό τραγούδι!!..

Το ιστορικό μαγαζί «Φαληρικόν» στις Τζιτζιφιές, με το συγκρότημα Παπαϊωάννου!
Τα μαγαζιά ήταν δύο (2), το χειμερινό, (Αχαρνών και Ηπείρου 48) και το καλοκαιρινό, στις Τζιτζιφιές (τέρμα θησέων). Και τα δυο έγραψαν ιστορία στο λαϊκό μας τραγούδι και έγιναν σημείο αναφοράς για τους λαϊκούς δημιουργούς και το έργο τους. Χρόνια κυριάρχησε στις Τζιτζιφιές και ανήκε στον Γιώργο Μαργωμένο, ο οποίος, όπως θυμούνται οι παλιοί καλλιτέχνες των ηρωικών εποχών, ήταν ο πιο μάγκας και συνεπής στους λογαριασμούς του. Τσιτσάνης-Παπαϊωάννου, βέβαια, αλλά και Πάνος Γαβαλάς και Μπιθικώτσης ήταν μερικά μόνο από τα ονόματα της μαρκίζας του! 
(Αργότερα ασχολήθηκε και ο αδερφός του Γιάννης)
* Τη συνάντηση του Παπαϊωάννου με τον Τσιτσάνη πρώτος την επιχείρησε σε μια άλλη δύσκολη εποχή (1952-'53), ο Μαργωμένος στο Φαληρικό. Μαζί τους είχαν και την Άννα Χρυσάφη (η οποία μεσολάβησε για αυτό το "σμίξιμο"). Το Φαληρικό γνώρισε μεγάλες δόξες!!...
Πάλκο δεκ.'50. Στο κέντρο «Φαληρικόν». με τους: Τσιτσάνης, Γ. Μανισαλης (μπουζούκι) Γ. Σαλασιδης (κιθάρα) Σ. Περιστερης (πιάνο), Βάγιας Γιαννιτόπουλος στο βιολί και Μεταξάς ακορντεόν. - Μπροστά μια παρέα χορεύει!

κέντρον ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ Μαργωμένου {Τζιτζιφιές} με Τσιτσανη-Νινου 1950-'53, Σαλασιδης, Μανισαλης, Τσαγκαρης, Γιαννιτόπουλος Βάγιας στο βιολί και Γιαννης Μεταξάς ακορντεόν.

Απ’ αυτό το μαγαζί πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής: ο Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν Τζιτζιφιώτης και φίλος του Μαργωμένου, ο Τσιτσάνης, ο Ζαμπέτας, ο Βαμβακάρης, ο Μητσάκης, ο Τσαουσάκης, Τζιτζιφιώτης κι αυτός, η Μαρίκα Νίνου, η Μπέλλου, η Ρόζα, η Σακελλαρίου σε πολύ μικρή ηλικία, και άλλα Καζαντζίδης, Ξανθόπουλος, Μαυράκη, Πόλυ Πάνου, Περπινιάδης, Αγγελόπουλος και αργότερα Καφάσης, Κερμανίδης, Αιγύπτιος, Ζακυνθινακης κ.α!!


Ο Β. Τσιτσάνης ή "Τσίλιας", ή "Βλαχος" στο «Φαληρικόν», Γιαννιτόπουλος Βάγιας στο βιολί. (1950-'53)
Σαλασίδης, Λευτερης Τσαγκαρης, Τσιτσάνης Νίνου, Μανίσαλης, Γιανης Βάγιας βιολί, στο "Φαληρικόν"

Σαλασίδης και Τσιτσάνης

Πρεμιέρα στο πάλκο του "Φαληρικού". Ο Παπαϊωάννου (τραγουδά), ανάμεσα σε Στράτο Διονυσίου και Στέλιο Μακρυδακη!. Δίπλα στον Τσιτσάνη (δεξιά) διακρίνονται ο Β. Περπινιαδης και η Ρια Νορμα, ενώ πίσω τους διακρίνονται ο Λουκάς Καρμανιολας στο βιολί και η Βαγγελιώ Μαργαρωνη στο πιάνο!
ΕΝΑ "ΦΕ΄Ι΄ΒΟΛΑΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ "ΦΑΛΛΗΡΙΚΟΝ". ΜΕ ΤΣΟΚΑΡΟΠΟΥΛΟ, ΖΑΜΠΕΤΑ, ΓΙΑΝΗΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ 1950
1950 Ο Γιώργος Μαργωμένος με την ορχήστρα.
Δεξιά, ο Γιώργος Ζαμπέτας στο ξεκίνημα της λαϊκής καριέρας του!, ο Γιαννης Παπαδοπουλος κιθαρα, τραγουδι!.
Αριστερά μπουζούκι ο Κώστας Τσοκαρόπουλος
(είναι το τρίτο μπουζούκι απο την γνωστή στο είδος ελληνική ταινία του 1952 "ΟΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ"
με Ζαμπέτα, Χρυσάφη και Μητσάκη!)

"Φαληρικον" Μαργωμενου. Το συγκρότημα του Β. Τσιτσανη, την δεκ του '50, με: Αννα Χρυσάφη, Ηλίας Ποτοσίδης, Γιαννης Σαλασιδης, Στελιος Λαζαρου κ.α. Αριστερά ίσως ο Νικος Τουρκακης (Φιλίππου).
*Φωτο απο Γ.Νταλλης.



Δεκαετία του '50 στο καλοκαιρινό,-ιστορικό μαγαζί του Γιώργο Μαργωμένου, «Φαληρικόν» στις Τζιτζιφιές (τέρμα θησέων - στο νούμερο 170). Κόσμος και κοσμάκης διασκεδάζει με λαϊκά άσματα, από τους μετρ του είδους!, -από αριστερά: Δημήτρης Ευσταθίου μπουζουκι, -διπλά του; ποια να 'ναι; μοιάζει με την Τρικαλινή Γεωργία Μπλάνα! ή μήπως είναι η Γεωργία Μηττάκη; "Γεωργία η τρανή!", με κιθάρες οι: Θανάσης Γιαννόπουλος και Νίκος Καλλέργης, με μπουζουκι ο Ηλίας Ποτοσίδης. Πίσω ο Στέλιος Λαζάρου στο βιολί. (αναζητείται η εικονιζόμενη ρεμπέτισσα)


Ανέστος Αθανασίου και Βασίλης Τσιτσάνης. Πισω ο Καρμανιολας στο βιολί (κλίνει μάτι!) «Φαληρικό».

1956 - Ηλίας Ποτοσίδης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Στελιος Μακρυδακης στα μπουζουκια!!, Γιαννης Σαλασιδης κιθάρα, Λαζαρου βιολί κ.α!. Μπροστά αριστερά η Αννα Χρυσάφη! και ενας πελάτης ετοιμαζετε για τις βολτες του!.


Το 1965-'66, ο Στελαρας Καζαντζίδης (με Γιώτα Λύδια) εμφανίζεται για τελευταία φορά σε λαϊκό μαγαζί, στο χειμερινό «Φαληρικόν» του Μαργωμένου στην οδό Ηπείρου, εγκαταλείποντας ουσιαστικά το πάλκο, σε ηλικία μόλις 34 ετών (είπε το μοιραίο «όχι» στις ζωντανές εμφανίσεις).. Ο τότε συνεργάτης του Καζαντζίδη και δεξιοτέχνης του κλαρίνου Δημήτρης Τζάρας, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, σε συνέντευξή του στον Κώστα Γιακουμάτο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πίστα» τον Οκτώβριο του 2002. 
Αναφέρει σχετικά: «Με τον Καζαντζίδη δούλεψα και στο χειμερινό «Φαληρικόν» του Μαργωμένου, Αχαρνών και Ηπείρου, όπου ήταν και το τελευταίο πάλκο όπου τραγούδησε ζωντανά ο μεγάλος αυτός ερμηνευτής. Τι να κάνει σταμάτησε, γιατί με τα πολλά σπασίματα που γινόντουσαν αλλά και τις απειλές που δεχόταν από διάφορους νονούς της νύχτας, φοβόταν για τη ζωή του.»

*Το χειμερινό "Φαληρικόν" (Αχαρνών και Ηπείρου 48) ήταν αργότερα το "Κύτταρο"


1965 "¨ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ" Καζαντζίδης - Μαρινέλλα. Στα δεξια στην φωτο, ο Σπύρος Ευσταθίου με τον πολύ νέο, τότε, Χρήστο Νικολόπουλο (μπουζούκια) και ο πολυμουσικος Δημήτρης Τζάρας (με το μπαγλαμά).

Ο γαλλικής καταγωγής, αμερικανός σκηνοθέτης Ζίλ Ντασέν (Jules Dassin 1911-2008) με τον Βασίλη Τσιτσάνη, όταν έπαιζε στο "Φαληρικό του Μαργωμένου", στις Τζιτζιφιές, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Ο Μάριος Πλωρίτης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η παρέα τους, με τον Βασίλη Τσιτσάνη, όταν με το συγκρότημα του έπαιζε στο "Φαληρικό του Μαργωμένου", στις Τζιτζιφιές, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στο μπουζούκι ο Τασος Αναγνωστου.

 Ο Άντονι Κουίν (Anthony Quinn) με τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο "Φαληρικό του Μαργωμένου", στις Τζιτζιφιές, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

απο δεξια: Ο Τάκης Λαμπρόπουλος (Columbia),
ο Γιαννης Παπαϊωάννου, η Μαίρη Λίντα,
ο Μανώλης Χιώτης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης
και διπλα του ο Χρηστος Κολοκοτρώνης!
"ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ" 1963

Φωτο 1- Στο κέντρο "Φαληρικόν" του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές το 1963. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά: Ρίτα Σακελλαρίου, Βασίλης Τσιτσάνης, ο γιος του Κώστας, Πόλυ Πάνου, Αντώνης Ρεπάνης (κιθάρα) και ο Γιαννης Καραμπεσίνης (ίσα που φαίνεται). Στη δεύτερη σειρά από αριστερά: Λουκάς Καρμανιόλας (βιολί), Ευαγγελία Μαργαρώνη (πιάνο), Γιώργος Κοινούσης (ακορντεόν).

Φωτο 2- "Φαληρικόν", το 1963. Ρίτα Σακελλαρίου, Βασίλης Τσιτσάνης, Αντώνης Ρεπάνης, Πόλυ Πάνου. Πισω: Καρμανιόλας (βιολί), Μαργαρώνη (πιάνο), Κοινούσης (ακορντεόν).

Γιωργος Μαργωμένος (κάτω δεξιά, μπροστά απο τον Τ.Μπινη) Μαζί τους ο θρυλος Δ. Στεργιου "Μπεμπης", Πρ. Τσαουσακης πίσω αριστερά με μπαγλαμά! και ο νέος ακόμα Ζαμπετας στο μπουζούκι δεξιά. Αρχές του '50.
ΦΑΛΗΡΙΚΟ Γιώργου Μαργωμένου, Τζιτζιφιές

Η Χρυσάφη κι ο Μητσάκης, όταν τραγουδούσαν
μαζί, στο "Φαληρικό του Μαργωμένου" (1960)
"Φαληρικόν" (Αχαρνών και Ηπείρου 48)
1965-1966.. Η τελευταία σεζόν του Στέλιου πάνω στα πάλκα.
(διαφήμιση μαγαζιού σε εφημερίδα)
Παπαϊωάννου και Μάθεσης, Τζιτζιφιές,
 Φαληρικό, 1956
Στο «Φαληρικόν» το 1961. Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου,
 Ρίτα Σακελλαρίου, Ρία Κούρτη, Πόλυ Πάνου,
Καραμπεσίνης, Διονυσίου, Μαργαρώνη, 
Κοινούσης, Καρμανιόλας 

(Δεκ.'60) Βασίλης Τσιτσάνης, Πόλυ Πάνου, Γιάννης Καραμπεσίνης, Γ. Παπαϊωάννου κ.α! Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη!. Στο "Φαληρικόν" του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές.

(1984) Δ/δις Ιωάννη Μαργωμένου
Θανάσης Ευγενικός, Λουκάς Μευσούτης, Ηλίας Ποτοσίδης,
Σωτηρία Μπέλου, Μήτσος Μαρσέλος (πιάνο),
Βασίλης Βασιλείου (ακορντεόν).
Στο "Φαληρικο" του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές
(Πρωτοχρονιά του 1954)
1952-'53 Γιάννης Μαργωμένος(αδερφός του Γιώργου), Αννα Χρυσάφη. Γιορτάζουν το σμίξιμο Τσιτσάνη – Παπαϊωάννου, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη μεσολάβηση της Χρυσάφη. (φωτο απο Παντάκης Γιώργος)
Κέντρο Φαληρικόν του Μαργωμένου, Τζιτζιφιές 14/5/ 1960 - Μεγαθήρια!!!
Τζιτζιφιές, 1967-'67 
Στράτος Παγιουμτζής, Μάρκος Βαμβακάρης 
και Στέλιος Βαμβακάρης στο "Φαληρικόν"
Το "Φαληρικον", οι οικογένειες Μαργωμενου ως και οι Παλιοί
ρεμπέτες και ρεμπέτισσες, άφησαν την καλύτερη Ιστορία
καθώς και Πολιτισμό..

Στο "Φαληρικό", στις Τζιτζιφιές .. δεκ.'60, σ' ενα κατασμεστο μαγαζι!!. Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Καραμπεσίνης, Γ. Παπαϊωάννου. Η Πολυ Πανου και Ρία Κούρτη(;). Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη, στο βιολί, ο σύζυγός της Λουκάς Καρμανιόλας ...

Καλοκαίρι 1967. Κέντρον Φαληρικόν, Τζιτζιφιές. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ. Στη φωτογραφία εκ των δεξιών: Βαγγέλης Καλαιτζόγλου, Μάνος Παπαδάκης, Κώστας Μούρτος, Μανώλης Αγγελόπουλος, Αννούλα Βασιλείου, Γιώργος Χατζηαντωνίου. *Στο πρόγραμμα επίσης: Βασίλης Τσιτσάνης, Χαρούλα Λαμπράκη, Δημήτρης Ευσταθίου, Βασίλης Βασιλειάδης, Ευαγγελία Μαργαρώνη, Λουκάς Μαργαρώνης. (Αρχειο/Φωτο Βαγγέλης Καλαιτζόγλου)

Καλοκαιρι του 1969 με Δημητρη Βυζα και Θαναση Πολυκανδριωτη στα μπουζουκια και τον μεγάλο Αντρεα Ζακυνθινακη στα πρώτα βήματα του. *Δ/δις Ιωάννη Μαργωμένου
Εγκαίνια "Φαληρικόν", τέρμα Τζιτζιφιές (Ακτή Ποσειδώνος 43) Δ/δις Ιωάννη Μαργωμένου - 14 Μαΐου 1971. Περπινιαδης - Αγγελοπουλος - Τοπαλης κ.α. *Μπουζούκια: Αφοι Βαμβακάρη (Στέλιος και Δομένικος) και Θεοδωράκης (Καμπουριδης)

'80 ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ (τερμα Τζιτζιφιες). Μπουζουκι Γιάννης Δημητρακόπουλος, Ορχηστρα Βαιος Σισικης, με Περπινιαδη,  Βασω Χαντζή, Βασιλειάδη, Κιουση κ.α! (φωτογραφικο αρχειο του δεξιοτεχνη μπουζουξη Γιάννη Δημητρακόπουλου)

Φωτογραφια με τον ιδιοκτητη του κεντρου "Φαληρικον"
Γιαννη Μαργωμενο το 1982
μαζι με τον δεξιοτεχνη Γιάννη Δημητρακόπουλο.

Φωτο/Αρχειο απο Νίκος Ξανθόπουλος, γράφει: «Στο ΦΑΛΗΡΙΚΟ του Μαργωμένου στις Τζιτζιφιές . Ο Μανώλης Αγγελόπουλος με την παρέα του, ήρθε να διασκεδάσει . Έχει κάνει μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι" Τα μαύρα μάτια σου" κι είναι χαρούμενος . 49 χρονώ θα φύγει απο τη ζωή .. Σχεδόν παιδί..»

ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ

Ο δεξιοτέχνης Λάκης Ορφανίδης, στο Φαληρικό του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές.


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ «ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ» ΤΟΥ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Ο ιδιοκτήτης του «Φαληρικού» Γιώργος Μαργωμένος
με τον γιο του Στέλιο
Ο Στέλιος Μαργωμένος γυρνάει πίσω στον χρόνο και αφηγείται τη ζωή του αλλά και άγνωστες ιστορίες καλλιτεχνών από την περίοδο που ο πατέρας του, όντας ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της νυχτερινής Αθήνας, είχε στην ιδιοκτησία του το ιστορικό «Φαληρικόν» ακόμη πολλά νυχτερινά μαγαζιά.
«Ο πατέρας μου είχε το “Φαληρικόν” και τον “Περικλή” που ήταν το στέκι του Μητσάκη. Εκεί βρέθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημητράτος, η Ρένα Κουμιώτη, η Ρένα Βιολάντη. Ηταν επίσης ιδιοκτήτης της περίφημης μπουάτ στην Πλάκα “Σοφίτα”, όπου τραγουδούσαν μεταξύ άλλων η Μαρίνα, ο Ρωμανός και ο Δήμος Μούτσης, ενώ αργότερα πέρασε στα χέρια του Κώστα Τουρνά. Πίστευε ότι πάντα θα τα καταφέρνει, αλλά είχε μεγαλώσει, οι δυνάμεις του μειώθηκαν, η Πλάκα τελείωσε και έπεσε έξω… Εκτός των άλλων, είχε περίεργα χόμπι, όπως όλοι όσοι κάνουν αυτές τις δουλειές και οι συγκυρίες κάποια στιγμή του ήρθαν ανάποδα»."

Ο Παπαϊωάννου με δύο πελάτισσες, στο Φαληρικόν, το 1956..

Οι Τζιτζιφιές και το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι ...
Η Καλλιθεάτικη παραλία (Καλλιθέα), οι Τζιτζιφιές, υπήρξε από τους βασικούς χώρους της ανασυγκρότησης του ρεμπέτικου τραγουδιού μετά την Κατοχή και του περάσματος στο λαϊκό τραγούδι. Οι ρεμπέτες, κυνηγημένοι προπολεμικά από τη δικτατορία του Μεταξά, βρήκαν μετά τον πόλεμο στέγη στα κέντρα διασκέδασης των Τζιτζιφιών, που απετέλεσαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 το κέντρο της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής!.
Από τότε και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στα "μαγαζιά" των Τζιτζιφιών ("Καλαματιανός", "Φαληρικόν", "Μάριος", "Κουλουριώτης", "Χρυσό Βαρέλι" "Γκινόπουλου" κλπ.) αναβίωσε το λαϊκό τραγούδι (Βαμβακάρης, Χατζηχρήστος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Μητσάκης κλπ.). Οι καλύτερες φωνές τραγούδησαν εκεί: Μαρίκα Νίνου, Σωτηρίου Μπέλλου, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέϋ, Ρένα Ντάλια, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Άννα Χρυσάφη, Δημήτρης Ευσταθίου κλπ. Από τις Τζιτζιφιές ξεκίνησε και το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι: Μανώλης Χιώτης, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Καζαντζίδης-Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού κλπ.

+ άρθρο (στο fb)
--> Θρυλικά μαγαζια-κεντρα στα οποία γεννήθηκε και άνθησε το λαϊκό τραγούδι <--
παλιά φρουρά!!..

Copyrights©2016 Design By | Ακάλυπτος